Klin Farmakol Farm. 2008;22(1):6-10
Warfarin je jedním z nejúčinnějších léčiv používaných v kardiologii, avšak zároveň vykazuje mnoho závažných lékových interakcí a jeho podávání je spojeno s významnými riziky. Compliance pacientů a jejich znalosti interakcí s potravou a volně prodejnými léky mohou výrazně ovlivnit bezpečnost léčby. Cílem naší studie bylo vyhodnotit percepci rizik warfarinu, znalost ovlivnění jeho účinku potravou a compliance mezi pacienty 16 ordinací praktických lékařů v okresech Olomouc a Brno-město, užívajícími warfarin. Byl použit dotazník o 23 položkách, kterým byly hodnoceny demografické charakteristiky, znalost nežádoucích účinků a interakcí s potravinami a volně prodejnými léky a compliance.
Dotazník vyplnilo celkem 102 pacientů (51 mužů, 51 žen, 56 % starších 70 let, 61 % užívající warfarin déle, než rok). 81 % respondentů znalo důvod léčby warfarinem, 97 % bylo informováno o vlastnostech warfarinu, většinou lékařem, ale pouze 36 % znalo riziko krvácení. Znalost rizika krvácení nebyla závislá na tom, zda pacient obdržel při zahájení léčby písemný edukační materiál (Chí-kvadrát, p = 0,308). Více než 4 jiné léky současně s warfarinem užívalo 61 % respondentů. Během posledních 3 měsíců si alespoň jednou koupilo volně prodejný lék 34 % pacientů, ale jenom 29 % z nich informovalo lékárníka, že užívají warfarin. Celkem 62 % pacientů se nedomnívá, že potrava může ovlivnit účinek warfarinu. Znalost interakcí warfarinu s potravou koreluje signifikantně (Chí-kvadrát, p < 0,01) s dosaženým vzděláním respondentů. Výsledky naší studie poukazují na nutnost zlepšení edukace pacientů léčených warfarinem, na které by se mohli kromě lékařů více podílet i farmaceuti a vysokoškolsky vzdělané zdravotní sestry.
Warfarin is one of the most effective drugs used in cardiology, but at the same time it has high risk of unwanted effects and drug interactions. Patient`s compliance, as well as the knowledge of interactions with food, can strongly affect the safety of the treatment. The objectives of this study were to explore patient`s awareness and perceptions of warfarin risks, knowledge of food influence on the warfarin effect and the compliance with treatment. Standard individual 23-item questionnaire was developed and used to assess perception of risks and compliance among patients using warfarin. Baseline information on sociodemographic characteristics, awareness of warfarin adverse effects, compliance with therapeutic regimen and knowledge of interactions with food and OTC drugs were measured. The study was performed in warfarin-anticoagulated patients of 16 general practitioners in Olomouc and Brno regions in Czech Republic.
One hundred and two patients (51 men, 51 women, 56 % of them older than 70, 61 % using warfarin longer, than one year) treated by warfarin were interviewed using a semi structured questionnaire. Eighty nine per cent of responents knew the reason of warfarin treatment, 97 % were informed about the treatment, mostly by the doctor, but only 36 % knew the risk of bleedeing. Awarenes of the risk of bleedeing was independent on usage of written information material about anticoagulant therapy (Chi-square, p = 0,308). Sixty one per cent of responders used more than 4 other drugs concomittantly with warfarin; 34 % of them used an OTC drug during last 3 months, but only 29 % of them informed the pharmacist about the fact of warfarin use. Possible affection of warfarin effects by food was deny by 62 % of asked patients. The knowledge of this risk was significantly (p < 0,01) dependent on the level of responder`s school education.
The results of our study show the necessity of improvement in education of patients treated by warfarin, not only by doctors, possibly with wider involvement of nurses and pharmacists.
Zveřejněno: 1. duben 2008 Zobrazit citaci