Klin Farmakol Farm. 2009;23(2):83-85

Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu?

Ing. Martina Maxová
Oddělení metabolismu diabetu, Centrum experimentální medicíny, IKEM Praha

Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji

konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy

resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu

množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní

doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních

výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně

k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den

není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může

snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein

samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický

syndrom (MS) a diabetes 2. typu.

Klíčová slova: kofein, vysoký krevní tlak, snížené riziko vzniku diabetu.

Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?

Coffee can be considered as the most widely consumed beverage with a pharmacological effect worldwide, and the caffeine contained

therein as the most commonly consumed psychoactive substance. The results of experimental as well as epidemiological studies investigating

the effect of coffee and/or caffeine on metabolic disorders associated with insulin resistance indicate its positive effect; however, it is

always necessary to take into account the amount of the caffeinated drink consumed, the making of the drink, and possible diseases in the

patient who is to receive dietary advice from his physician. The mechanisms by which coffee exerts its positive effect are not, as yet, fully

understood. Our experimental results suggest that increased fatty tissue sensitivity to insulin effect, decreased build-up of triglycerides in the

liver, and increased activity of antioxidant enzymes may play a role in the mechanism of action of coffee on reducing the risk of developing

diabetes. Consuming three to five coffee cups a day has not been linked to a negative effect on health in human studies; on the contrary,

the results show that drinking filtered coffee may reduce the risk of developing type 2 diabetes. By contrast, what should be discouraged is

the consumption of so-called „soft“ drinks that contain caffeine only and also have a high sugar content which may negatively affect blood

pressure as well as the metabolic disorders accompanying the metabolic syndrome (MS) and type 2 diabetes.

Keywords: caffeine, high blood pressure, reduced diabetes risk.

Zveřejněno: 1. červenec 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Maxová M. Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu? Klin Farmakol Farm. 2009;23(2):83-85.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Agardh EE, Carlsson S, Ahlbom A, Efendic S, Grill V, Hammar N, Hilding A, Ostenson CG. Coffee consumption, type 2 diabetes and impaired glucose tolerance in Swedish men and women. J Intern Med 2004; 255 (6): 645-652. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Arnlov J, Vessby B. Coffee consumption and insulin sensitivity. JAMA 2004; 291: 1199-1201. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bonita JS, Mandarano M, Shuta D, Vinson J. Coffee and cardiovascular disease: In vitro, cellular, animal, and human studies. Pharmacological Research 2007; 55: 187-198. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Carlsson S, Hammar N, Grill V, Kaprio J. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus in Finish twins. Int J Epidemiol 2004; 33: 616-617. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Cornelis MC, El-Sohemy A, Kabagambe EK, Campos H. Coffee, caffeine, and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol 2006; 18 (1): 13-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Díaz-Rubio ME, Saura-Calixto FJ. Dietary fiber in brewed coffee. Agric Food Chem 2007; 7,55 (5): 1999-2003. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Greenberg JA, Axen KV, Schnoll R, Boozer CN. Coffee, tea and diabetes: the role of weight loss and caffeine. Int J Obes 2005; 29: 1121-1129. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Greenberg JA, Boozer CN, Geliebter A. Coffee, diabetes, and weight control. Am J Clin Nutr 2006; 84: 682-693. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Hu G, Jousilahti P, Peltonen M, Bidel S, Tuomilehto J. Joint association of coffee consumption and other and other factors to the risk of type 2 diabetes: a prospective study in Finland. Int J Obes 2006; 30: 1742-1749. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Lee SJ, Hudson R, Kilpatrick K, Graham TE, Ross R. Caffeine ingestion is associated with reductions in glucose uptake independent of obesity and type 2 diabetes before and after exercise training. Diabetes Care 2005; 28: 566-572. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Mackenzie T, Brooks B, O´Connor G. Beverage intake, diabetes, and glucose control of adults in Amerika. Ann Epidemiol 2006; 16 (9): 688-691. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Maxová M, Oliyarnyk O, Kazdová L. Pozitivní účinky kávy na metabolické poruchy asociované s inzulinovou rezistencí. DMEV 11 (Suppl. 1): 32.
  13. Paynter NP, Yeh HC, Voutilainen S, Schmidt MI, Heis G, Folsom AR, Brancati FL, Kao WHL. Coffee and sweetened beverage consumption and the risk of type 2 diabetes. The Atherosclerosis Risk in Communities Study. Am J Epidemiol 2006; 164: 1075-1084. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Pereira MA, Parker ED, Folsom AR. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Arch Intern Med 2006; 166: 1311-1316. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Popkin BM, Armstrong LE, Bray GM, Caballero B, Frei B, Willett WC. A new proposed guidance for beverage consumption in the United States. Am J Clin Nutr 2006; 83: 529-542. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Rosengren A, Dotevall A, Wilhelmsen L, Thelle D, Johansson S. Coffee and incidence of diabetes in Swedish women: a prospective 18-year follow-up study. J Intern Med 2004; 255: 89-95. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Reunanen A, Heliovaara M, Aho K. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2003; 36: 702-703. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Salazaar-Martinez E, Willett WC, Ascherio A, Manson JE, Leitzmann MF, Stampfer MJ, Hu FB. Coffee consumption and risk for type 2 diabetes mellitus. Ann Intern Med 2004; 140: 1-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Saremi A, Tulloch-Reid M, Knowler WC. Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes. Diabetes Care 2003; 26: 2211-2212. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Soriguer F, Rojo-Martinez G, Esteva de Antonio I. Coffee consumption and type 2 diabetes mellitus. Ann Inter Med 2004; 141: 321-322. (letter) Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Soukupová E. Hodnocení výroby, obchodu a spotřeby komodity káva. Diplomová práce PEF ČZU, Praha 2006.
  22. van Dam RM, Hu FB. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes. A systematic review. JAMA 2005; 294: 97-104. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. van Dam RM, Willett WC Manson JE, Hu FB. Coffee, caffeine, and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study in younger and middle-aged U. S. women. Diabetes Care 2006; 29: 398-403. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Yamaji T, Mizoue T, Tabata S. Coffee consumption and glucose tolerance status in middle-aged Japanese men. Diabetologia 2004; 47: 2145-2151. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Klinická farmakologie a farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.