Klin Farmakol Farm. 2023;37(4):149-151 | DOI: 10.36290/far.2023.025

Kyselina fytová - škodí či pomáhá?

Veronika Frýbortová1, Eva Anzenbacherová1, Pavel Anzenbacher2
1 Ústav lékařské chemie a biochemie UP, Olomouc
2 Ústav farmakologie, LF UP, Olomouc

Kyselina fytová (IP6) je nejhojněji se vyskytující inositolfosfát v přírodě, přítomný především v rostlinách, ale také v savčích buňkách. V současnosti je široce studována pro své rozmanité vlastnosti. Má schopnost vázat polyvalentní kationty, což bylo dříve považováno za nevýhodu ve spojitosti se sníženou dostupností minerálů z potravy. Na druhé straně jí tato struktura umožňuje funkci přírodního antioxidantu. Protektivní účinky kyseliny fytové byly popsány u patologických stavů včetně neurodegenerativních onemocnění, urolithiázy a rovněž zhoubného bujení.

Klíčová slova: kyselina fytová, fytáty, toxicita, antioxidační účinek, protinádorový účinek.

Phytic acid - beneficial or not?

Phytic acid (IP6, inositol hexaphosphate) is the most abundant inositol phosphate in nature. It is present mostly in plants but it has ben found also in mammalian cells. IP6 is extensively studied because of enormous variety of its properties. It binds polyvalent cations which was formerly considered as disadvantage responsible for lowered bioavailability of minerals in food. On the other hand, its stucture allows it to act as a natural antioxidant. Protective effect of IP6 has been found in varoius pathologies incl. neuorodegenerative disorders, urolithiasis as well as in malignancies.

Keywords: phytic acid, phytates, toxicity, antioxidant, anticancer potential.

Přijato: 13. prosinec 2023; Zveřejněno: 20. prosinec 2023  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Frýbortová V, Anzenbacherová E, Anzenbacher P. Kyselina fytová - škodí či pomáhá? Klin Farmakol Farm. 2023;37(4):149-151. doi: 10.36290/far.2023.025.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Švihovec J, Bultas J, Anzenbacher P, et al. Farmakologie, Praha: Grada Publishing; 2018:4.
  2. Anderson RJ. A contribution to the chemistry of phytin. J Biol Chem. 1914;17:171-190. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Chatree S, Thongmaen N, Tantivejkul K, et al. Role of inositols and inositol phosphates in energy metabolism. Molecules. 2020;25:5079. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Schlemmer U, Frølich W, Prieto RM, et al. Phytate in foods and significance in humans: Food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Mol Nutr Food Res. 2009;53:S330-375. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Wang R, Guo S. Phytic acid and its interactions: Contributions to protein functionality, food procesing, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021;20:2081-2105. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Evans DF, Pye G, Bramley R, et al. Measurement of gastrointestinal pH profiles in normal ambulant human subject. Gut. 1988;29:1035-1041. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Crea F, De Stefano C, Milea D, et al. Formation and stability of phytate complexes in solution. Coordination Chem Revs. 2008;252:1108-1120. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Angel R, Tamim NM, Applegate TJ, et al. Phytic Acid Chemistry: Influence on Phytin-Phosphorus Availability and Phytase Efficacy. J Applied Poultry Res. 2002;11:471-480. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Kumar V, Sinha AK, Makkar HPS, et al. Dietary Roles of Phytate and Phytase in Human Nutrition. A Review. Food Chem. 2010;120:945-959. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Hurrell RF, Juillerat MA, Reddy MB, et al. Soy protein, phytate, and iron absorption in humans. Amer J Clin Nutrition. 1992;56(3):573-578. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Belmiro RH, Tribst AAL, Cristianini M. Effects of high pressure processing on common beans (Phaseolus vulgaris L): Cotyledon structure, starch characteristics, and fytates and tannins contents. Starch-Stärke. 2020;72(34):1900212. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Silva E, Bracarense APFRL. Phytic acid: From antinutritional to multiple protection factor of organic systems. J Food Sci. 2016;81(6):R1357-1362. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Pujol A, Sanchis P, Grases F, et al. Phytate intake, health and disease: "Let thy food be thy medicine and medicine be thy food". Antioxidants. 2023;12:146. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Larvie DY, Armah SM. Estimated Phytate Intake Is Associated with Improved Cognitive Function in the Elderly, NHANES 2013-2014. Antioxidants. 2021;10(7):1104. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Zhou Q, Zhao Y, Dang H, et al. Antibacterial effects of phytic acid against foodborne pathogens and investigation of its mode of action. J Food Protection. 2019;82(5):826-833. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Vucenik I, Shamsuddin AM. [3H]-inositol hexaphosphate (phytic acid) is rapidly absorbed and metabolized by murine and human malignant cells in vitro. J Nutr Chem. 1994;861-868. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Vucenik I, Druzijanic A, Druzijanic N. Inositol hexaphosphate (IP6) and colon cancer: From concepts and first experinemts to clinical application. Molecules. 2020;25:5931. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Graf E, Eaton JW. Dietary suppression of colonic cancer. Fiber or phytate? Cancer. 1985;56:717-718. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Wiśniewski K, Jozwik M, Wojtkiewicz J. Cancer prevention by natural products introduced into the diet - selected cyclitols. Int J Mol Sci. 2020;12:146. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Bačič J, Družijanič N, Karlo R, et al. Efficacy of IP6 + inositol in the treatment of breast cancer patients receiving chemotherapy: Perspective, randomized, pilot clinical study. J Exp Clin Cancer Res. 2010;29:12-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Proletti S, Pasta V, Cucina A, et al. Inositol hexaphosphate (InsP6) as an effective topical treatment for patients receiving adjuvant chemotherapy after breast surgery. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017;21:43-50.
  22. Khurana S, Baldeo C, Joseph RW. Inositol hexaphosphate plus inositol induced complete remission in stage IV melanoma: a case report. Melanoma Res. 2019;29(3):322-324. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Kim JN, Han SN, Kim HK. Phytic acid and myo-inositol support adipocyte differentiation and improve insulin sensitivity in 3T3-L1 cells. Nutr Res. 2014;34(8):723-731. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Sanchis, P, Rivera R, Berga F, et al. Phytate decreases formation of advanced glycation end-products in patients with Type II Diabetes: Randomized crossover trial. Sci. Rep. 2018;8:9619. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Kumar A, Singh B, Raigond P, et al. Phytic acid: Blessing in disguise, a prime compound required for both plant and human nutrition. Food Res Int. 2021;142:110193. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Guimerà J, Martínez A, Bauza JL, et al. Effect of phytate on hypercalciuria secondary to bone resorption in patients with urinary stones: Pilot study. Urolithiasis. 2022;50:685-690. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Klinická farmakologie a farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.