Klin Farmakol Farm. 2012;26(2):61-66
Cílem předložené studie byla analýza vývoje rezistence klinicky nejdůležitějších enterobakterií v souvislosti se selekčním tlakem vybraných
antibiotických skupin. Hodnotili jsme vývoj rezistence K. pneumoniae (celkem 31 627 kmenů), E. coli (55 727 kmenů), E. cloacae (3 251
kmenů) a P. mirabilis (13 751 kmenů) ve vztahu ke spotřebě cefalosporinů 3. a 4. generace, fluorochinolonů a piperacilin/tazobaktamu
v letech 2000–2010 ve Fakultní nemocnici Olomouc. Zjistili jsme, že rezistence enterobakterií k piperacilin/tazobaktamu se zvyšuje
v závislosti na spotřebě tohoto antibiotika. Naopak rezistence k cefalosporinům 3. a 4. generace a fluorochinolonům se zvyšuje, přestože
dochází ke snižování jejich spotřeby. Odolnost enterobakterií k těmto antibiotikům je zřejmě natolik výrazná, že ani omezení jejich
spotřeby nevedlo k jejímu poklesu. Je nutné vzít v úvahu možnost, že selekční tlak antibiotik, jakožto faktor šíření bakteriální rezistence,
se dostává do pozadí a hlavní roli přebírají rekombinační procesy a přenos transferabilních genetických elementů.
The aim of the present study was to analyse the development of resistance of clinically most relevant Enterobacteriaceae in association with
the selection pressure of selected antibiotic groups. We evaluated the development of resistance of K. pneumoniae (a total of 31,627 strains),
E. coli (55,727 strains), E. cloacae (3,251 strains) and P. mirabilis (13,751 strains) in relation to the consumption of third- and fourth-generation
cephalosporins, fluoroquinolones, and piperacilin/tazobactam at the Olomouc University Hospital in the years 2000 to 2010. The resistance
of Enterobacteriaceae to piperacillin/tazobactam was found to increase depending on the consumption of this antibiotic. By contrast, their
resistance to third- and fourth-generation cephalosporins and fluoroquinolones increases despite a reduction in their consumption. The
resistance of Enterobacteriaceae to these antibiotics is likely to be so significant that even a reduction in their consumption has not resulted
in its decrease. The possibility has to be taken into account that the selection pressure of antibiotics, as a factor of spread of bacterial resistance,
has moved to the background, and recombinant processes and transferable genetic elements are beginning to play the major role.
Zveřejněno: 31. červenec 2012 Zobrazit citaci